Пентагонът обяви, че ще отложи планиран тестов пуск на междуконтинентална балистична

...
Пентагонът обяви, че ще отложи планиран тестов пуск на междуконтинентална балистична
Коментари Харесай

Пентагонът отложи тестове на междуконтинентална ракета с обхват до Кремъл, за да успокои напрежението

Пентагонът разгласи, че ще отсрочи плануван тестов пуск на междуконтинентална балистична ракета " Минитман III " (Minuteman III) в опит да понижи ескалиращото напрежение, пристигнало откакто Русия разгласи, че слага нуклеарните си сили в повишена подготвеност, предава Българска телеграфна агенция.

Обявеното от съветския президент Владимир Путин повишение на бойната подготвеност на ядрените сили разпали опасения, че съветската инвазия в Украйна може да докара до ядрена ескалация, като някои европейски представители видяха в това прикрита заплаха към Запада.

Руският външен министър Сергей Лавров разгласи през вчерашния ден, че евентуална Трета международна война би била нуклеарен спор. А Пентагонът изрично осъди съветската изразителност към най-разрушителните въоръжения в света и съобщи, че се надява решението за отсрочване на теста на междуконтиненталната балистична ракета да послужи за образец на Москва.

" В този миг на напрежение ние осъзнаваме какъв брой значимо е и Съединени американски щати, и Русия да имат предвид риска от неправилна преценка и да подхващат стъпки за понижаване на тези рискове ", сподели представителят на Пентагона Джон Кърби.

Той добави, че решението за отсрочване на теста има за цел " да показва, че ние нямаме желание да пристъпим към каквито и да било дейности, които могат да бъдат разбрани или интерпретирани неправилно ".

Способната да носи нуклеарен заряд междуконтинентална ракета " Минитман III " е ключов елемент от американския стратегически боеприпас и има обхват от над 6000 благи (9660 км).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР